Bemærk: Da jeg i januar måned (efter det her blogindlæg er skrevet) er blevet skadet med mine akillessener, har jeg valgt at droppe 2015-sæsonen for at fokusere på at kunne blive helt og aldeles skadesfri til 2016-sæsonen. Du kan læse mere om min skade og mine tanker omkring det i dette blogindlæg.

Nytår er snart nær og vi træder ind i den første halvdel af 2015. I år har jeg været så “smart” at binde min sæson 100 procent op på ét race (Silkeborg Triathlon) og det viste sig at det måske ikke har været den bedste plan da der kan ske meget i løbet af en sæson som kan få det store mål til at ramle helt sammen.

zell-am-see-wc

I 2015 har jeg derfor valgt at dele min sæson op i to “sæsoner”; Forår og efterår – eller bare “før-sommerferie-sæsonen” og “efter-sommerferie-sæsonen”.

De to sæsoner er dog ikke helt uafhængig af hinanden, da det primære mål er at kvalificere mig til 70.3 World Championships i Zell am See og mit kvalifikationsforsøg kommer til at foregå i før-sommerferie-sæsonen.

Hvilket race er det jeg vil bruge til mit kvalifikationsforsøg?

Det står skrevet senere i det her blogindlæg hvor jeg også vil forsøge at skrive lidt om hvilke tanker jeg går med i forhold til de forskellige konkurrencer, hvorfor valget er faldet på de forskellige stævner og hvad jeg regner med at få ud af dem 🙂

Min sæsonstart foregår i…

For at få mest muligt ud af min før-sommerferie-sæson og for at kunne forberede mig bedst muligt til det store før-sommerferie-sæson-mål (spændingen bliver som sagt udløst lidt længere nede 😉 ), har det i 2015 været vigtigt for mig at få lagt et kort stævne ind så tidligt som muligt af to årsager:

  1. Et kort stævne kræver ikke særlig lang restitutionstid og lader mig derfor kunne genoptage den hårde træning senest to dage efter.
  2. Et tidligt stævne langt fra hovedmålet konflikter ikke nævneværdigt med den 70.3-fokuserede træning, men giver mig alligevel en god start på sæsonen og lader mig få startet kroppen op med pre-race nerver, skiftezone-strategi osv.

Det er dog begrænset med danske stævner når det skal foregå så tidligt som muligt (og jeg gider ikke rejse udenlands for at køre en sprintdistance), og derfor har jeg valgt dette stævne til at starte min sæson i;

Herlev Triathlon på sprintdistancen

Herlev triathlonGanske vidst er Herlev alligevel et pænt stykke vej hjemmefra og der skal betales en pæn sum penge i broafgift for at deltage, men tidspunktet for stævnet (den 3. maj) og sprintdistancen gør at det giver mig gode muligheder for at få startet min sæson så godt som muligt uden det koster alt for meget i forhold til mit hovedmål.

Jeg har aldrig kørt ruten til Herlev Triathlon før, men svømningen foregår som enkeltstart med start i en svømmehal hvorefter det er ud på cyklen i 20 kilometer og så slutter af med 5 kilometer løb. Det er ret tidligt på året, så jeg håber at det er nogenlunde lunt på dagen så jeg ikke bliver en frossen pind når jeg kommer fra svømmehallens pool til at cykle udenfor.

Jeg forventer at Herlev Triathlon bliver et stævne med hård konkurrence i og med at jeg tror at det er mange som bruger stævnet som sæsonstart – både de allerskarpeste age group atleter og så dem som mest af alt bruger triathlon for sjov.

Selvom stævnet blot skal bruges som træning, vil det da alligevel være fedt at åbne sæsonen med en sejr ligesom jeg gjorde i år. En sæson kan jo kun blive god når man starter med at vinde 😉 Min træning vil dog på ingen måde komme til at give mig sprint-distance fokuseret træning, så jeg græder ikke hvis jeg ikke vinder.

Formålet med Herlev Triathlon er at give mig en tidlig start på sæsonen så jeg kan få gang i skiftezonetræningen osv. uden det går ud over min specialiserede halvjernmandstræning 🙂

Der er revanchemotiv i mit forberedende stævne

Haderslev Triathlon

4 uger efter Herlev Triathlon, stiller jeg til start i det stævne som skal bruges til at få testet min racestrategi til mit store mål for før-sommerferie-sæsonen. Og ikke nok med at stævnet er mit forberedende stævne, så er det også et stævne som jeg ser frem til at bruge til at få lidt revanche fra i år…

Der er naturligvis tale om Haderslev Triathlon på kvartdistancen den 31. maj.

Som du måske har læst i et tidligere blogindlæg, gik jeg i år fra at være den førende age grouper da jeg hopper af cyklen, til kun at slutte som nummer 4 da jeg krydser målstregen. Det resultat skal der altså lige rettes op på i 2015, gerne til en 1. plads 😉 Så man kan vel godt sige at der er en snært af revanchemotiv i min deltagelse i Haderslev i 2015.

Men det er altså bare et forberedende stævne..

Lige meget hvor meget revanche jeg ønsker at få i Haderslev og hvor meget bedre ruten passer mig i forhold til i år, vil jeg dog ikke glemme at det alt andet lige kun er et forberedende stævne til det større mål.

Placeringen af stævnet som er 4 uger efter Herlev, giver mig 3 uger med 3 weekender med halvjernmandsspecifik træning mellem Herlev og Haderslev. Og da distancen kun er det halve af en halv jernmand, vil jeg være tilbage, fuldt restitueret og klar til at genoptage den specifikke træning efter kun et par dage. Og derfra har jeg så stadig to ugers specialtræning før jeg påbegynder en uges nedtrapning op til det store stævne (kan du begynde at regne det ud nu? 😉 )

I Haderslev vil jeg følge den plan som jeg har lagt for det store sæsonmål i henhold til energiindtag, skiftezonestrategi, fysisk og psykisk optakt og alt hvad jeg ellers skal arbejde med hen over vinteren.

Formålet med Haderslev er at forberede mig fysisk, mentalt og materielt til “the big shot” (og at få revanche fra i år) 🙂

Og the big shot er…

IRONMANKronburglogo-H

Hvis du følger lidt med på Facebook, har læst mine tidligere blogindlæg eller blot har kigget på min kalender, har du nok allerede regnet ud hvilket stævne som skal være the big shot;

KMD Ironman 70.3 Kronborg den 21. juni.

Ruten i sig selv passer mig ikke særligt godt; svømningen foregår i et halvlukket havnebassin som ikke kræver den store psykiske og fysiske udfordring i form af bølger og cyklingen er mere eller mindre flad, men til gengæld passer tidspunktet for stævnet mig utroligt godt (lidt over to måneder før Zell am See).

Normalt er det Ironman 70.3 Aarhus som bliver afholdt på denne dato og her passer ruten mig også meget bedre, særligt på grund af den hårdere cykelrute. Men 70.3 Aarhus er flyttet til efter Zell am See på grund af noget med en festuge eller noget i den stil, så valget faldt i stedet på Kronborg.

Jeg kunne måske også have valgt et udenlandsk stævne, men da 70.3 Kronborg bliver mit første officielle Ironmanstævne, foretrækker jeg at gøre det på dansk grund. Så Kronborg blev det..

Hvad skal der til for at jeg kvalificerer mig til Zell am See?

Det er naturligvis svært at sige hvad der skal til på dagen, men med baggrund i 2014-udgavens resultater, kan jeg da alligevel gøre mig nogle forestillinger om hvad der skal til for at jeg kvalificerer mig til 70.3 World Championships i Zell am See.

Som udgangspunkt ser det ud til at jeg skal køre den på omkring 4 timer og 15 minutter hvis jeg skal være mere eller mindre sikker på at få en kvalifikationsplads.

Kan jeg så det?

Ja det føler jeg mig ret sikker på at jeg kan. Jeg har hørt nogle enkelte snakke om at det stort set ville være umuligt at forbedre min tid fra Silkeborg (rundt regnet 4 timer og 45 minutter) med en halv time på under et år. Jeg vælger dog ikke at høre efter sådanne kommentarer..

Hvorfor?

Fordi der gik så mange ting galt både før og under stævnet i Silkeborg, ligesom at ruterne på ingen måde kan sammenlignes. Først og fremmest var mine træningsmæssige forberedelser slet ikke i orden til Silkeborg (jeg kommer ind på hvorfor i dette blogindlæg), dernæst pacede jeg cyklen alt for hårdt i forhold til hvad jeg burde (det kom jeg også ind på i det føromtalte blogindlæg) og jeg havde slet ikke hverken løbekilometer nok i benene på grund af skader og så var jeg alt, alt for tyk til at løbe optimalt.

Og som sagt, ruterne i henholdsvis Silkeborg og i Kronborg kan slet ikke sammenlignes; Silkeborg er utroligt hård på både cyklingen og løbet, mens Kronborg er mere eller mindre pandekageflad på både cyklen og på løbet.

Med et ekstra års kontinuerlig træning og erfaring, optimal racevægt, løbekilometer nok i benene og et livsfokus på kun dét stævne, er det absolut muligt at gå under 4 timer og 15 minutter – og hvis alt går vel, også under 4 timer og 10 minutter.

Men mange ting kan spille ind på selve dagen for hvilke tider som giver adgang til Zell am See, så alt jeg kan gøre, er at forberede mig bedst muligt og så stole på at min træningsindsats og hvad der ellers hører til, giver mig en god nok form til at nå mit mål.

Og så er der lige stævnet for hyggens skyld

Daniabikestriathlon

En uge efter Kronborg, afholder min klub Rødekro Tri og Motion deres årlige stævne hvor jeg i år sluttede på en samlet 2. plads på OL-distancen.

Det er selvfølgelig Dania Bikes Triathlon den 28. juni.

I 2015 vil jeg hverken køre OL-distance eller at køre for at vinde ligesom i år. Derimod vil jeg køre sprintdistancen og bare køre for hyggens skyld – jeg tvivler på at min krop er fuldt restitueret fra 70.3 i Kronborg kun en uge efter, så jeg stiller egentligt blot op fordi det er et pisse fedt stævne min klub arrangerer og for også at køre et stævne for kun hyggens skyld i stedet for kun at køre for at vinde.

Hvis du mangler et stævne før du går på sommerferie, vil jeg faktisk endda varmt anbefale Dania Bikes Triathlon. Det er i lækre omkrivelser, en flad (men til tider teknisk) cykelrute og en løberute hvor der i 2015 vil blive gjort ekstra for at gøre det til en speciel oplevelse for både deltagere og tilskuere.

Jeg ved i hvert fald at stævnet i år var utroligt fedt og velarrangeret og jeg er sikker på at 2015-udgaven bliver endnu federe 🙂

Hvad så med efter-sommerferie-sæsonen?

Ja hvad der skal ske i efter-sommerferie-sæsonen afhænger en hel del af hvordan det går i før-sommerferie-sæsonen.

Hvis jeg kvalificerer mig til 70.3 World Championships i Zell am See, er det klart at det er dét stævne den 30. august som min efter-sommerferie-sæson kommer til at blive bygget op om. Men kvalificerer jeg mig ikke (selvom det satser jeg da på at jeg gør), har jeg flere andre scenarier i hovedet.

Men det kan jeg heldigvis publicere i et andet blogindlæg senere hen 😉

Men nu er det jul og nytår 🙂

Du skal nok ikke regne med at høre meget mere fra mig før vi kommer ind i det nye år. Julen i år bliver brugt på familiehygge, en smule træning og så ellers bare at lade mentalt op til den lange periode jeg skal igennem med laserskarpt fokus på 70.3 Kronborg.

Der er nu kun tilbage at ønske dig en rigtigt glædelig jul og et lykkebringende nytår! Vi ses på den anden side 🙂

– Morten