Gamle blogindlæg

OPDATERINGER, RACERAPPORTER, TIPS & TRICKS OG ALVERDENS ØVRIGE TING OG SAGER - KORT SAGT, ALT DET JEG GERNE VIL FORTÆLLE OM

Et sjovt stykke legetøj: Triathlon Race Calculator

Opdateret november 2020: App’en der er beskrevet i dette blogindlæg, fungerer ikke på nyere iOS-systemer. Jeg kan i stedet anbefale at bruge denne hjemmeside, der i bund og grund gør det samme 🙂  

Jeg hører til den gruppe af triatleter som synes det er uendeligt sjovt at sidde og lege med forskellige splits for at finde ud af hvordan jeg er nødt til at forbedre mig i både svømning, cykling og løb for at opnå bedre og hurtigere tider i mine konkurrencer.

For noget tid siden faldt jeg så over den her lille sjove triathlon beregner app i App Store ved navn Triathlon Race Calculator (til iPhone). Er du Android-bruger, findes Triathlon Race Calculator også i Google Play.

Spørg mig ikke hvordan jeg egentligt fandt frem til den, men jeg må vidst have haft kedet mig lidt før sengetid eller noget siden jeg har søgt efter sådan en triathlon beregner i App Store 😉

Indsæt pace og udregn slutresultatet

Det fede ved den her triathlon beregner app er at du definerer det pace du ved du kan holde over en specifik distance, indsætter hvor lang tid du påregner at bruge i T1 og T2 og så regner den ellers din samlede sluttid ud for både sprint, olympisk, halv ironman og ironman distancerne med udgangspunkt i det pace du har indtastet for de forskellige discipliner.

Og så har den endda også den funktion at du selv kan indtaste en specifik distance, ex. 1000 meter svømning, 50 km cykling og 10 km løb. Fandeme smart 😀

Det er sådan her det virker…

For god ordens skyld kan jeg da lige give et lille eksempel på hvordan app’en virker i praksis 🙂

Først og fremmest skal du selvfølgelig lige have fundet og downloadet app’en, men det regner jeg nu med at du har fuldstændig styr på hvordan du gør.

Når først du åbner Triathlon Race Calculator, er det denne her skærm som møder dig helt til at starte med:

Startskærmen til Triathlon Race Calculator

1. Vælg distancen

Hånden på hjertet, så er det de færreste distancer som er hundrede procent præcise. Ofte er svømmeruten for kort eller for lang, det samme med cykelruten og ditto med løberuten. Derfor kan det være svært at regne helt med de foruddefinerede distancer i app’en.

Hvis du kender den nøjagtige distance i hver disciplin i det stævne du vil regne slutresultatet ud på, kan du derfor indtaste de forskellige distancer ved først at åbne distanceindstillingerne ved at klikke på den lille runde knap oppe i venstre hjørne (hvis du bare skal bruge standarddistancerne for sprint, olympisk, halv ironman og ironman er der ingen grund til selv at indstille distancerne for hver enkelt disciplin og du kan bare hoppe videre til punkt 2):

klik på indstillinger i Triathlon Race Calculator

Herefter vælger du om distancerne er i kilometer eller miles og så indtaster du ellers bare navnet på stævnet og de forskellige distancer for stævnet i de enkelte bjælker og trykker derefter på den selvsamme runde knap som da du åbnede indstillingerne:

indstil distancer i triathlon race calculatorJeg har i denne lille guide valgt at tage udgangspunkt i den olympiske distance til Rødekro Triathlon som består af 1350 meter svømning, 41,2 kilometer cykling og cirka 9,5 kilometer løb. De forskellige distancer har jeg hentet ud fra mit Garmin 910XT efter at have kørt 2014-udgaven.

2. Vælg pace og fart i de forskellige discipliner

Når først du har klikket på den runde indstillingsknap som den røde pil peger på, har den gemt din distance og du kan gå i gang med at vælge pace for de forskellige discipliner 🙂

Det første du skal gøre, er at vælge dit svømmepace. Hold fingeren hen over den lille runde knap på svømmepace-bjælken og skub knappen frem eller tilbage for at vælge det pace du planlægger at svømme i:

indstil svømmepace i triathlon race calculatorDernæst er det at vælge hvor lang tid du regner med at bruge i T1 (Hvis jeg aldrig har kørt stævnet før, plejer jeg at kigge på resultatlisten fra tidligere udgaver af ræset. Jeg ved nogenlunde hvor jeg ligger skiftezone-mæssigt i forhold til andre triatleter og deres tider tager jeg så udgangspunkt i. Bemærk dog at app’en kun kan regne med 15-sekunders intervaller i skiftezonen):

indstil t1 i triathlon race calculatorDernæst er det så tid til at definere den fart du regner med at køre med på stævnedagen (det kan være lidt tricky at komme frem til en nogenlunde præcis fart da forholdene kan variere meget, men ligesom med tiden i skiftezonerne kan du, hvis du ved hvor du ligger henne cykelmæssigt i forhold til andre triatleter, kigge på resultatlisterne fra tidligere år og se hvilken fart de har kørt med. Eller også kan du bruge den noget mere avancerede Bestbikesplit.com hvis du har adgang til en GPX fil fra cykelruten altså):

indstil cykelfart i triathlon race calculatorDerefter er det så at definere hvor lang tid du regner med at bruge i T2:

indstil t2 i triathlon race calculatorOg sidst, men ikke mindst, skal du definere hvilket pace du regner at løbe det afsluttende løb med:

indstil loebepace i triathlon race calculatorNår du har defineret svømmepace, tid i T1, cykelfart, tid i T2 og dit løbepace, er der kun tilbage at klikke på results-knappen allernederst og lade app’en regne din samlede sluttid ud for dig:

tryk results i triathlon race calculatorBemærk at både svømmepace, tider i skiftezonerne, cykelfart og løbepace er tilfældigt udvalgt 😉

3. Voila! Den forventede sluttid serveret på et sølvfad..

Når først du har klikket på results-knappen, får du serveret den forventede sluttid ud fra de hastigheder og de tider du har defineret i app’en:

slutresultat i triathlon race calculator

I samme oversigt kan du også se den samlede sluttid for de foruddefinerede standarddistancer ud fra dit definerede svømmepace, skiftezonetider, cykelfart og løbepace. Her har jeg scrollet ned til resultatet for en halv ironman med udgangspunkt i de samme hastigheder og tider:

tid halv ironman i triathlon race calculator

Hvad gør Triathlon Race Calculator godt for?

Tja, i bund og grund kan den jo kun bruges som et lille sjovt stykke legetøj. Som sagt hører jeg til den type af triatleter som godt kan lide at sidde og lege med hvad mine sluttider bliver hvis jeg eksempelvis liiiiiige kan forbedre mig 2-3 sek/100m i svømning. Og til den type leg er Triathlon Race Calculator app’en et utroligt godt stykke værktøj/legetøj.

Men det er så også hvad denne app er; et stykke legetøj. App’en er ikke noget man som sådan kan bruge til noget, udover at lege lidt med tiderne og se hvad slutresultatet bliver.

Disclaimer

Da jeg er iPhone-ejer er den her lille miniguide lavet til iPhone-udgaven af app’en. Som jeg har linket til i starten af blogindlægget, findes der også en udgave til Android-baserede smartphones, men om app’en virker på samme måde på Android som den gør på iPhone, skal jeg lade være usagt.

Men nu har du i hvert fald fået et tip om et sjovt stykke legetøj og en lille guide til hvordan du bruger det. Enjoy 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to top